Muziek in de Kruiskerk 2017 - 2018

In het seizoen 2017 - 2018 zijn er in de Kruiskerk bijna maandelijkse vespers en concerten.

De vespers beginnen om 17.00 uur en duren een uur. Vanaf 16.30 uur is iedereen welkom; er is dan koffie en thee. Van 16.40 tot 16.50 uur is voor belangstellenden een korte toelichting op de muziek, waar aan de orde komt hoe de componist ‘het onderwerp’ muzikaal heeft vormgegeven, hoe de tekst is uitgebeeld, waarom bepaalde instrumenten zijn gebruikt, enzovoort.

In de vespers brengen we kerkmuziek uit de katholieke, uit de protestantse en uit de anglicaanse traditie, van Renaissance tot de moderne tijd. Vijf verschillende koren verlenen aan deze diensten in de loop van het seizoen hun medewerking: de Vesperscantorij onder leiding van Henk Trommel, Vocaal Ensemble Linguae atque Cordis onder leiding van Bert ‘t Hart, Voci Vivaci met Peter Ouwerkerk, het Vocaal Theologen Ensemble met Hanna Rijken en een Leids koor en orkest onder leiding van Theo Goedhart. In de vespers zijn er behalve de muziek ook lezingen, een korte overweging en gebeden.

Maandelijks organiseert de muziekcommissie van de Kruiskerk een koffieconcert op een zondag van 12.00 tot 13.00 uur. Drie van de acht koffieconcerten krijgen dit jaar de titel 'Bach solo' mee, waarbij telkens een van de drie partita's die Bach geschreven heeft voor vioolsolo, zal worden uitgevoerd en enkele van zijn orgelwerken; violist en organist eindigen met een kort gezamenlijk stuk. Twee maal wordt het programma door een blazersensemble verzorgd. In oktober wordt het bekende vierde pianoconcert van Ludwig van Beethoven uitgevoerd in een bewerking voor piano en strijkkwintet. Het Bach Ensemble Amsterdam viert dit jaar zijn eerste lustrum en viert dit onder andere door in de Kruiskerk een koffieconcert in januari te geven.

We willen in deze koffieconcerten aan zowel jonge als aan gevestigde musici een podium bieden voor kamermuziek die ook in de Kruiskerk met zijn ruime akoestiek goed tot haar recht komt. We hopen er een breder publiek dan alleen kerkgangers mee te bereiken. De toegang is vrij, na afloop is er een collecte om de onkosten te bestrijden.

Tweemaal zal een concert worden georganiseerd waarvoor wel een entreeprijs gevraagd zal worden. In december zal een Engels universiteitskoor een kerstconcert verzorgen. In het voorjaar, op de eerste zondag van de passietijd, zal Bachs Matthäus Passion worden uitgevoerd.

Info en coördinatie: Aart Appelhof, 020-643 4405; mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  .