Muziek in de Kruiskerk 2018

Bijna maandelijks zijn er weer Muzikale Vespers en Kruiskerk Concerten.

In Muzikale Vespers brengen we kerkmuziek uit de katholieke, uit de protestantse en uit de anglicaanse traditie, van Renaissance tot de moderne tijd. Het vertrekpunt is altijd muziek die gemaakt is voor een bepaalde periode in het kerkelijk jaar. Verder worden in de vespers bij de muziek passende (Bijbel)teksten en psalmen gelezen, is er een korte overweging, zijn er gebeden en worden enkele liederen, waaronder vaak een Magnificat, gezongen. De vespers beginnen om 17.00 uur en duren een uur. Vanaf 16.30 uur is iedereen welkom; er is dan koffie en thee. Van 16.40 tot 16.50 uur is voor belangstellenden een korte toelichting op de muziek, waar aan de orde komt hoe de componist ‘het onderwerp’ muzikaal heeft vormgegeven, hoe de tekst is uitgebeeld, waarom bepaalde instrumenten zijn gebruikt, enzovoort.

Regelmatig organiseert de muziekcommissie een Kruiskerk Concert. Meestal zijn dit gratis toegankelijke koffieconcerten. Ze zijn altijd op zondag van 12.00 tot 13.00 uur. Drie van de acht koffieconcerten krijgen dit jaar de titel 'Bach solo' mee, waarbij telkens een van de drie partita's die Bach geschreven heeft voor vioolsolo, zal worden uitgevoerd en enkele van zijn orgelwerken; violist en organist eindigen met een kort gezamenlijk stuk. Twee maal wordt het programma door een blazersensemble verzorgd. In oktober wordt het bekende vierde pianoconcert van Ludwig van Beethoven uitgevoerd in een bewerking voor piano en strijkkwintet. Ook al zijn de concerten gratis toegankelijk, toch kosten ze geld, want de musici zijn professionals en worden betaald. De concerten hebben zonder uitzondering een hoog muzikaal niveau. Daarom houden we na afloop een deurcollecte. Als iedere bezoeker € 8 zou bijdragen, zijn we uit de kosten.

Driemaal zal een Kruiskerk Concert worden georganiseerd waarvoor wel een entreeprijs gevraagd zal worden. In november een jubileumconcert door het Bach Ensemble Amsterdam, in december zal een Engels universiteitskoor een kerstconcert verzorgen. In het voorjaar, op de eerste zondag van de passietijd, zal Bachs Matthäus Passion worden uitgevoerd.

Info en coördinatie: Aart Appelhof, 020-643 4405; mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  .

Muzikale Vespers

• zondag 21 januari, 17.00 uur
  • Van Johann Sebastian Bach wordt door de Vesperscantorij o.l.v. Henk Trommel cantate 3 "O Gott, wie manches Herzeleid" uitgevoerd.
    Liturg ds. Mirjam Buitenwerf
  • zondag 11 februari, 17.00 uur
    Het Biber Ensemble uit Leiden voert onder leiding van Theo Goedhart werken uit van Ludovico da Viadana, van Johann Hermann Schein (motetten) en van Jan Pieterszoon Sweelinck (Magnificat).
    Liturg ds. Niek Scholten
  • zondag 11 maart, 17.00 uur
    Het vocaal ensemble Linguae atque Cordis o.l.v. Bert 't Hart zingt van J.S. Bach cantate 159 "Sehet, wir geh'n hinauf gen Jerusalem" en van Felix Mendelssohn "Verleih uns Frieden gnädiglich".
    Liturg: dr. Betine Sietsema
  • zondag 22 april, 17.00 uur
    Door de Vesperscantorij o.l.v. Henk Trommel worden versies van Psalm 84 uitgevoerd (o.a. van Brahms, Rheinberger en Vaughan Williams).
    Liturg: ds. Sieb Lanser
  • zondag 27 mei, 17.00 uur
    Het vocaal ensemble Linguae atque Cordis o.l.v. Bert 't Hart voert van J.S. Bach uit cantate 176 "Es ist ein trotzig und verzagt Ding".
    Liturg: dr. Rieuwerd Buitenwerf
    • zondag 10 juni, 17.00 uur
      Het Vocaal Theologen Ensemble brengt o.l.v. Hanna Rijken een Choral Evensong met anthems, chants en hymnen uit de Anglicaanse kerkmuziek.
      Liturg: ds Sytse de Vries

Kruiskerk Concerten

• zondag 11 februari, koffieconcert 12.00 uur
    "Lyrisch Laag" noemen zich de basklarinettisten conservatorium-docent Fie Schouten, Jelte Althuis, klarinettist bij Calefax, en Henny Heikens orgeldocent. Werken van Bach en Franck, en uit onze tijd.
  • zondag 25 februari, middagconcert 15.00 uur
    Johann Sebastian Bachs Matthäus Passion wordt uitgevoerd door koor en orkest van Het Bach Ensemble Amsterdam en vocale solisten. Leiding Paulien Kostense. Toegang: € 22,50 / jongeren € 20.
  • zondag 18 maart, koffieconcert 12.00 uur
    Tweede concert in de serie "Bach solo". Ruña 't Hart speelt de derde partita voor vioolsolo. Laurens de Man speelt orgelwerken.
  • zondag 8 april, koffieconcert 12.00 uur
    Derde en laatste concert in de serie "Bach solo". Bob van der Ent speelt de eerste partita voor vioolsolo. Henk Trommel speelt orgelwerken van Bach.